Schrijf je boek in negen stappen

De schrijver in jou wordt wakker

DEEL 1

Proloog en Gewone wereld

vrijdag 6 oktober

Het startpunt vinden

Je bekijkt je verhaal en je thema van bovenaf. Je ontdekt waar jouw verhaal echt begint en vanuit welke energie en welk inzicht je wilt gaan schrijven. Je schrijft een proloog en de ‘gewone wereld’ – het uitgangspunt van jouw boek en/of personage.

DEEL 2

Oproep tot avontuur

vrijdag 3 november (bijeenkomst in Utrecht)

Klaar, af!

Je zet je verhaal in gang met een motorisch moment en schrijft jouw eerste hoofdstuk. Dat doe je op diverse manieren, zodat je ontdekt waar het meest spannende en werkbare startpunt van je boek zit. Je leert wat het hoofdverlangen van je personage of doelgroep is.

DEEL 3

WEERSTAND EN MENTOR

vrijdag 1 december

Nee ik wil niet! Oh wacht, toch wel…

Je onderzoekt waar jouw weerstand en twijfels zitten – want er doet vast een innerlijke criticus mee aan dit schrijfproces. En ook hoe je deze weerstand kan overwinnen. Tevens zet je ook de weerstand in je boek aan. Wat wil jouw personage/doelgroep echt niet en hoe kan je dat gebruiken?

DEEL 4

Drempel en Nieuwe Wereld

vrijdag 19 januari 2024

Nu gaan we echt beginnen

Je bent over de eerste ‘drempel’ en kan nu meters gaan maken en materiaal verzamelen. Je betreedt de nieuwe wereld; je schrijft over jouw ervaringen en inzichten. Je ontdekt wat wel belangrijk is om te vertellen en wat niet.

DEEL 5

Inwijding en Crisis

vrijdag 9 februari (in Utrecht)

Het keerpunt

Je schrijft de crisis – het omslagpunt van jouw verhaal. Dit is het meest belangrijke punt van je verhaal. Je leert hoe je alle uitgezette lijnen samen knoopt en weer kan ontknopen in een helder inzicht.

DEEL 6

Terugkeer

vrijdag 8 maart

Focus en versnelling

Na de crisis komt er een helder inzicht en komt er veel energie en richting vrij. Je leert naar een einde en een vorm voor je verhaal toe te werken.

DEEL 7

Climax

vrijdag 5 april

Dood en wederopstanding

Maar voordat je bij het einde bent, is er nog een climax. Je schrijft het hoogtepunt op 2/3e van je verhaal, waarin iets sterft, maar ook opnieuw opstaat. Ook onderzoek je wat jij als schrijver nog los hebt te laten. Welke darlings mag je killen?

DEEL 8

Elikser

vrijdag 17 mei (plus schrijfvierdaagse op 17,18,19,20 mei)

De schat

Je krijgt nu echt helder zicht op je verhaal. Je schrijft een bevredigend einde van je boek, waarin je teruggrijpt op de oproep tot avontuur. Het verhaal is rond. Deze les sluit aan op de schrijfvierdaagse, zodat je alle energie hebt om je boek op een goede manier af te ronden.

DEEL 9

Integratie en afronding

vrijdag 14 juni

Hoera!

De eerste versie van je boek staat. Tijd om nog eens goed te kijken of het nu helemaal klopt en wat er nog geschrapt en veranderd mag worden. En dan: tijd voor een feestje! Ontkurk die flessen maar.