Negen paden, 45 lessen

Welkom aan boord!

Bij deze schrijfreis schepen we allemaal in op de ‘Duizendzee’; een windjammer met plek voor alle soorten zielen. Zoute en zoete. Wilde, verloren en dramatische zielen. Verstilde, diepe, gelukkige en verdrietige zielen.

Op deze tocht ontvang je 45 vrijdagen een lespakket met verhalen en video’s, een meditatie en schrijfopdrachten – die jou helpen om je zielenroerselen, innerlijke stormen en je eigen woordenvloed op papier te zetten. Ik help je om nieuwe, levendige, poëtische en verhalende taal te vinden voor jouw persoonlijke verhaal, zoektocht en innerlijke wereld.

Alle lessen staan hier in de SCHRIJFHAVEN – onze thuishaven, van waaruit we deze Reis van de Schrijver maken.

DEEL 1

HET PAD VAN HET BEGIN

Het beginnen van een nieuw pad

Je onderzoekt welke aannames je aan boord hebt. Over spiritualiteit en over jezelf als kunstenaar. Wat zit in het donker en wat staat in het licht? Wat gaat mee op reis en wat is een te krappe jas die alvast uit kan? We gooien de trossen los en leren zeilen op de wind van creatie. De meditatie- en schrijfoefeningen in dit deel zijn erop gericht om de stroom aan te wakkeren en jezelf te nemen zoals je bent. In mijn verhalen vertel ik over mijn eerste reis naar India en hoe ik leerde dat ik meer was dan een IK.

DEEL 2

HET PAD VAN HET HOOFD

Maak van je hoofd geen gevangenis maar een tempel

We beginnen met een reis door het hoofd, omdat dat vaak de plek is waar we al verblijven. Dit hoofd kan net zo onstuimig zijn als de eerste etappe van de Reis om de Oost. We gaan door de Golf van Biskaje, waar de diepe oceaandeining op de ondiepe kust beukt. De oefeningen en meditaties in dit deel leren je hoe je om kan gaan met deze (interne) stromingen en golven. In mijn verhaal vertel ik hoe ik na mijn eerste reis totaal vast kwam te zitten in mijn hoofd en ambitie en hoe ik ontdekte dat onze stress vaak stamt van de aanname dat we ‘niet goed genoeg zijn.’ Je leert hoe je van je hoofd in plaats van een verkeerstoren, een tempel met open deuren kan maken.

DEEL 3

HET PAD VAN HET HART

Ontluik zachtjes en open je hart

Bij dit pad open je zachtjes je hart. Dat deed ik ook tijdens mijn tweede reis naar India, waarbij ik een lerares ontmoette die me inwijdde op het pad van overgave. Ik zakte een verdieping naar onder en vond daar een nieuw soort licht. De schrijfopdrachten in dit deel zijn er op gericht om in je eigen hart te landen en een passaatwind te vinden die je minder hard laat werken.

DEEL 4

HET PAD VAN DE HELING

Breng je aandacht naar de plekken die om heling vragen

Maar een zee blijft nooit lang kalm. Hoe dieper je naar binnen gaat, hoe meer je opent en verzacht, hoe meer oude pijn er naar boven komt. We ronden Kaap Hoorn hier, trotseren hoge golven en zeilen hoog aan de wind. In mijn verhaal vertel ik over mijn eigen crisis in India en de eenzaamheid. Je leert hoe je van je wond je specialiteit kan maken en hoe je zelfs in het duister lichtpuntjes kan vinden.

DEEL 5

HET PAD VAN EROS

Wakker het innerlijk vuur aan

Poeh, tijd voor wat luchtigheid en leven! Je bent de kaap rond en dichter bij het exotische oosten. In dit deel wakkeren we het innerlijke vuur aan. Als we onze oude pijn aan hebben gekeken, komt er vaak een stoot nieuwe levensenergie vrij. Die benutten we voor creatie en om te leren leven in overvloed. Ik vertel over mijn vierde reis naar India en mijn 35-daagse retraite waarin ik mijn roman Fok begon te schrijven en over hoe ik in Amerika de bekende schrijfdocente Natalie Goldberg ontmoette en totaal oververhit raakte.

DEEL 6

HET PAD VAN DE VOETEN

Land in zicht!

In dit deel zet je Voet aan Wal. Wortelen. Gronden. Vertragen. Aankomen in jezelf en op aarde. In dit deel van mijn pad, na alle innerlijke turbulentie en hitte, ontstond er meer bestendige rust, waardoor ik ook mijn inzichten kon gaan delen in retraites. Nu jij geworteld bent, welke vruchten heb jij te delen? En weet je welke kant je voeten op willen gaan?

DEEL 7

HET PAD VAN DOOD EN WEDERGEBOORTE

Tijd voor de terugweg

In dit deel reis je als het ware de andere kant op, naar het westen; de richting van het Loslaten. Op de terugweg is altijd een laatste climax – een moment van leven en sterven. Tijdens mijn zesde reis in India vond een ingrijpende gebeurtenis plaats, waardoor ikzelf als het ware een beetje stierf. Dat hielp mij om dingen nog dieper los te laten en de illusie te doorzien. Wat heb jij nog los te laten? Wat wil je liever niet mee terug naar huis nemen?

DEEL 8

HET PAD VAN CREATIE

Wat wil jij echt maken?

Je onderzoekt welke ideeën en projecten er in jou schuilen: welke willen geboren worden?  Op dit deel van het pad werd ik moeder en maakte ik samen mijn dochtertje een reis naar India. Al mijn oude manieren van reizen (en leven) werkten niet meer. Dat was frustrerend maar mijn dochter leerde mij om daar simpelweg mee te Zijn. Durf jij volledig je ruimte in te nemen, oude manieren los te laten en iets NIEUWS te maken?

DEEL 9

HET PAD VAN LICHT EN LEEGTE

Omarm de leegte, niets blijft en alles is er

De laatste etappe. Op weg naar het Noorden. De richting van de stilte. De leegte en het licht. Een tijd om te zien dat niets blijft zoals het is. Maar dat lege handen onverwacht vervuld kunnen worden. Ik maakte mijn (tot nu toe) laatste reis naar India, ontmoette Elizabeth Gilbert maar ook de leegte in mij. Die was niet langer eng, maar vervuld van liefde en licht. Later thuis op de bank, in Lock Down, was dit een ervaring om te koesteren. De lessen en meditaties in dit laatste deel helpen je om te leren leven zonder bakens, volledig met jezelf te zijn en om in al die ruimte je diepste wezen te laten klinken.